Detailhandel

Vind jij het leuk om in een winkel klanten te adviseren? Houd je van afwisseling en krijg je energie van een klant die tevreden de winkel uitloopt? Dan is een bbl-opleiding in de detailhandel echt wat voor jou!

mbo-2 Verkoper

Je bent klantvriendelijk en sociaal. Je vindt het leuk om klanten te helpen en je ziet er verzorgd uit. Je kunt goed luisteren naar klanten en collega’s en bent goed in samenwerken. Je helpt je collega’s bijvoorbeeld met het draaien van de kassa als er een lange rij met klanten staat. Als je een opdracht van je leidinggevende krijgt, ga je hier zelf mee aan de slag.

mbo-3 Eerste verkoper

Als Eerste Verkoper zorg je ervoor dat je het juiste evenwicht vindt tussen klantgerichtheid en het belang van het bedrijf.

Als Eerste Verkoper moet je zelfstandig, klantgericht, sociaalvaardig, representatief en assertief zijn. Je hebt een commerciële en professionele houding, bent servicegericht en vindt dienstverlening aan de klant belangrijk. In de omgang met klanten, leidinggevenden en collega’s laat jij een stimulerende en motiverende beroepshouding zien. Daarbij kun je, als dit nodig is, je collega’s ondersteunen en begeleiden.

mbo-4 Manager Retail

De Manager Retail is verantwoordelijk voor alles in en om het filiaal, zoals het vertalen van beleidsplannen naar het filiaal, het coördineren van verkoopwerkzaamheden, de promotie en de verkoopcijfers.

Als Manager Retail moet je klantgericht, sociaalvaardig, representatief, assertief en ondernemend zijn. Je hebt een commerciële en professionele houding, bent servicegericht en vindt dienstverlening aan de klant belangrijk. In de omgang met klanten, leidinggevenden en collega’s laat jij een stimulerende en motiverende beroepshouding zien. Daarbij heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Een bbl-opleiding via Spring Instituut

Bij een opleiding via de Beroeps Begeleidende Leerweg (bbl) ga je normaal gesproken wekelijks naar school. Bij ons volg je de opleiding individueel en ga je niet naar school. Hierdoor kun je in je eigen tempo en flexibel leren.

Je vindt je hele opleiding in een online leeromgeving. De theorie leer je thuis, online. De praktijkopdrachten voer je uit op de werkvloer tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Tijdens je werk heb je al veel ervaring opgedaan. Alles wat je al kunt, hoef je natuurlijk niet extra te oefenen. Wel moet je in de praktijk laten zien dat je het kunt. Per week ben je 5 tot 8 uur met je opleiding bezig. Dit doe je door gemiddeld drie uur per week online lessen te volgen en thuis zelfstandig aan je opdrachten te werken. Daarnaast ga je op de werkvloer samen met je praktijkopleider aan de slag.

Hoe lang duurt de opleiding?

Over de mbo-2 opleiding mag je twee jaar doen. Besteed jij veel tijd aan je opleiding? Dan kun je eerder klaar zijn en binnen een jaar het diploma behalen! Over de mbo-3 en 4 opleidingen mag je drie jaar doen.

Begeleiding

De mbo-opleidingen worden via een online leeromgeving aangeboden met diverse tools, onderwijsaanbod en online lessen. Dit betekent dat je thuis online lessen volgt en werkt aan de theorie. Daarom dien je voor deelname zelf een laptop en webcam te hebben. Praktijkopdrachten voer je uit op de werkvloer, gewoon tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Daarbij volg je gemiddeld eens per maand een halve dag les onder leiding van een vakdocent bij jouw bedrijf, of in de regio waar je werkt.

De online leeromgeving is 24/7 beschikbaar. Je kunt dus grotendeels, naast de online lessen en studiedagen van docenten, studeren waar en wanneer het jou uitkomt. Tijdens je opleiding ontvang je intensieve, persoonlijke begeleiding van:

 • De praktijkopleider die jou begeleidt en beoordeelt op de werkvloer.
 • De Studiecoach die je studievoortgang bewaakt en wekelijks contact met je heeft.
 • Een docent waarbij je wekelijks 1,5 uur online les volgt. Deze online lessen zijn 24/7 te volgen. Op bepaalde tijdstippen per week is er live begeleiding bij deze lessen.
 • Een Vakdocent die jou 10 keer per jaar een halve dag les op locatie geeft.
 • De afdeling Student Support waar je op werkdagen terecht kunt met al je vragen.

Voordelen

Medewerker
 • Een officieel mbo-diploma zonder dat je wekelijks naar school gaat.
 • Verstevig je basis om je functie goed uit te oefenen.
 • Ontwikkel je persoonlijke talenten.
 • Vergroot je carrièreperspectief.
 • 24/7 flexibel kunnen werken EN leren.
Werkgever
 • Eén aanspreekpunt voor de studenten en voor de werkgever.
 • Verhoging van de kwaliteit en betrokkenheid van medewerkers.
 • Lage vervangings- en verletkosten, medewerkers gaan niet wekelijks naar school en blijven fulltime inzetbaar.
 • Goede communicatie tussen school, student en leerbedrijf.
 • Voortdurend inzicht in voortgang en resultaten van alle medewerkers die een opleiding volgen.
 • Proactieve ondersteuning en informatie voorziening, bijv. over de subsidie praktijkleren.
 • Twee dagdelen training voor uw praktijkopleiders.

Kosten

De subsidie praktijkleren is op deze bbl-opleidingen van toepassing en bedraagt maximaal € 2700,- per jaar.

Direct aanmelden

Wil je beginnen met deze opleiding? Vul het formulier in!

Aanmelden

Opleidingsadviseur

Wil je een oriënterend gesprek over de inhoud en organisatie van de opleidingen? Onze opleidingsadviseur neemt graag telefonisch contact met je op!

Advies