Detailhandel

Vind jij het leuk om in een winkel klanten te adviseren? Houd je van afwisseling en krijg je energie van een klant die tevreden de winkel uitloopt? Dan is een bbl-opleiding in de detailhandel echt wat voor jou!

mbo-2 verkoper

Als verkoper voer je verkoopgesprekken, presenteer je artikelen in de winkel en handel je kassatransacties af. Daarnaast leer je klachten af te handelen, goederen te ontvangen en opslaan en promotionele activiteiten in de winkel uit te voeren.

mbo-3 verkoopspecialist

Als verkoopspecialist zorg je ervoor dat je het juiste evenwicht vindt tussen klantgerichtheid en het belang van het bedrijf. Naast het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden in de winkel ben jij bezig met begeleiden, coachen, aansturen en motiveren van je collega’s. Daarbij doe je verbetervoorstellen voor het assortiment en de artikelpresentaties om de service en omzet te verhogen.

mbo-4 filiaalmanager

De filiaalmanager is verantwoordelijk voor alles in en om het filiaal, zoals het vertalen van beleidsplannen naar het filiaal, het coördineren van verkoopwerkzaamheden, de promotie en de verkoopcijfers. In de opleiding maak je daarom kennis met leidinggeven en verschillende leiderschapsstijlen. Verder ga je bezig met het inrichten en coördineren van werkzaamheden bij de kassa, de presentatie van het filiaal en het beheren van de goederenstroom.

Een bbl-opleiding via Spring Instituut

Bij een opleiding via de Beroeps Begeleidende Leerweg (bbl) ga je normaal gesproken wekelijks naar school. Bij ons volg je de opleiding individueel en ga je niet naar school. Hierdoor kun je in je eigen tempo en flexibel leren.

Je vindt je hele opleiding in een online leeromgeving. De theorie leer je thuis, online. De praktijkopdrachten voer je uit op de werkvloer tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Tijdens je werk heb je al veel ervaring opgedaan. Alles wat je al kunt, hoef je natuurlijk niet extra te oefenen. Wel moet je in de praktijk laten zien dat je het kunt. Per week ben je 5 tot 8 uur met je opleiding bezig. Dit doe je door gemiddeld drie uur per week online lessen te volgen en thuis zelfstandig aan je opdrachten te werken. Daarnaast ga je op de werkvloer samen met je praktijkopleider aan de slag.

Hoe lang duurt de opleiding?

Over de mbo-2 opleiding mag je twee jaar doen. Besteed jij veel tijd aan je opleiding? Dan kun je eerder klaar zijn en binnen een jaar het diploma behalen! Over de mbo-3 en 4 opleidingen mag je drie jaar doen.

Begeleiding

In de online leeromgeving werk je met een planner. In deze planner staan alle onderdelen van de opleiding. In deze planner kunnen alle mensen, die betrokken zijn bij jouw opleiding, zien hoe de voortgang van jouw studie verloopt. Je staat er dus zeker niet alleen voor! Tijdens je opleiding ontvang je intensieve, persoonlijke begeleiding van:

 • De praktijkopleider, (meestal jouw direct leidinggevende) die jou begeleidt en beoordeelt op de werkvloer.
 • De studieloopbaanbegeleider die je studievoortgang bewaakt en jou bezoekt op de werkplek.
 • Gemiddeld drie uur per week online les in de vakken Nederlands, Engels, rekenen en vakleer.
 • De opleiding wordt afgesloten met een examen in de praktijk en schriftelijke en mondelinge examens van taal en rekenen.
 • “Mijn doel is filiaalmanager te worden, daarom ben ik de MBO-4 opleiding gaan doen. Wat ik erg leerzaam vind, is dat ik in de opleiding achtergronden en theorie leer bij wat ik dagelijks in de praktijk doe.”

  Josefien Berns
  Josefien Berns MBO-4 Filiaalmanager

Voordelen

Medewerker
 • Een officieel mbo-diploma zonder dat je wekelijks naar school gaat.
 • Verstevig je basis om je functie goed uit te oefenen.
 • Ontwikkel je persoonlijke talenten.
 • Vergroot je carrièreperspectief.
 • 24/7 flexibel kunnen werken EN leren.
Werkgever
 • Eén aanspreekpunt voor de studenten en voor de werkgever.
 • Verhoging van de kwaliteit en betrokkenheid van medewerkers.
 • Lage vervangings- en verletkosten, medewerkers gaan niet wekelijks naar school en blijven fulltime inzetbaar.
 • Goede communicatie tussen school, student en leerbedrijf.
 • Voortdurend inzicht in voortgang en resultaten van alle medewerkers die een opleiding volgen.
 • Proactieve ondersteuning en informatie voorziening, bijv. over de subsidie praktijkleren.
 • Twee dagdelen training voor uw praktijkopleiders.

Kosten

De subsidie praktijkleren is op deze bbl-opleidingen van toepassing en bedraagt maximaal € 2700,- per jaar.

Direct aanmelden

Wil je beginnen met deze opleiding? Vul het formulier in!

Aanmelden

Opleidingsadviseur

Wil je een oriënterend gesprek over de inhoud en organisatie van de opleidingen? Onze opleidingsadviseur neemt graag telefonisch contact met je op!

Advies