Cursus Nederlands voor gevorderden

Met onze cursus Nederlands voor gevorderden kun je met basiskennis van de Nederlandse taal je Nederlands aanscherpen. Samen met een NT2-docent ga je aan de gang met Nederlands spreken, luisteren, lezen en schrijven. Dit kan leiden tot een verbeterde communicatie en effectiviteit op de werkvloer én in het dagelijks leven.

Niveau: Gevorderd

Voor wie?

De cursus Nederlands voor gevorderden is geschikt voor mensen die de Nederlandse taal deels al beheersen, maar nog grote stappen kunnen maken in de grammatica en een uitgebreidere woordenschat met moeilijkere woorden kunnen ontwikkelen. De cursus is gericht op deelnemers die A2-niveau beheersen. Eerdere deelnemers waren inkoopassistenten, orderpickers en logistiek supervisors.

Informatie voor werkgever

Dankzij internationalisering en andere maatschappelijke ontwikkelingen komen er steeds meer anderstaligen te wonen en in Nederland. Deze personen hebben vaak weinig tot geen kennis van de Nederlandse taal. Dit maakt het een stuk moeilijker voor hen om zich thuis te voelen in Nederland, in zowel het dagelijks leven als op het werk.

Verbeterde communicatie en effectiviteit 
Effectiviteit op de werkvloer is afhankelijk van goede communicatie. Het is daarom belangrijk dat iedereen de Nederlandse taal goed beheerst. Met onze cursussen Nederlands kunnen deelnemers de communicatie op de werkvloer en in het dagelijks leven verbeteren. Naast de ontwikkelingsmogelijkheden die dit biedt voor huidige werknemers, vormt het aanbieden van deze lessen potentiële werknemers ook een impuls om bij het bedrijf te komen werken. 

Flexibel en persoonlijk 
Bij de start van een cursus Nederlands komt er een NT2-docent van Spring Instituut wekelijks langs op locatie om de deelnemers persoonlijk les te geven. Daarnaast studeren ze in hun eigen tijd door middel van een werkboek. Dit geeft de deelnemers de flexibiliteit om een deel van de cursus op hun eigen tempo te volgen. 

Maatwerk 
Onze cursussen Nederlands zijn altijd maatwerk. Zo kunnen wij het lespakket van de cursus afstemmen op de behoeftes van de deelnemer en die van het bedrijf. Denk hierbij aan de duur, planning, lestijden en inhoud van de cursus. Als de deelnemers voornamelijk op één van de domeinen willen focussen, bijvoorbeeld schrijven of spreken, passen we daar de cursus op aan. 

Wat komt er aan bod?

Deelnemers leren door middel van wekelijkse lessen samen met de NT2-docent. Er wordt daarbij gebruikt uit een werkboek. Daarnaast werkt de student buiten de les zelfstandig in het werkboek en via de ondersteunende app. De inhoud van de cursus wordt in overleg met het bedrijf en de medewerkers samengesteld. Hierbij leveren we maatwerk.

Tijdens de cursus Nederlands voor gevorderden op B1-niveau leren de deelnemers onder andere de vaardigheden om deel te nemen aan gemiddeld complexe gesprekken. Deelnemers kunnen hun mening uiten in het Nederlands op een duidelijke en gestructureerde manier. Ze oefenen met zich uitdrukken in verschillende situaties, zoals op het werk of in het dagelijks leven. Ook leren ze zelfstandig gemiddeld complexe teksten lezen en schrijven. Over het algemeen ontstaat er een mix tussen onderwerpen uit het dagelijks leven en van de werkvloer. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Werkoverleggen 
  • Gezondheid en de bedrijfsarts 
  • Hobby’s 
  • Karaktereigenschappen 
  • Budgetten en inkomen 

Hoe werkt het?

Stap 1  
Onze cursussen Nederlands beginnen met een vrijblijvend intakegesprek, bestaande uit een kort intakegesprek en een intaketoets. Tijdens deze intake wordt het taalniveau van alle deelnemers vastgesteld door een NT2-docent.  

Stap 2  
Op basis van de resultaten van het intakegesprek en het huidige taalniveau van de deelnemers geeft de NT2-docent een advies per deelnemer. De NT2-docent stelt vast welke cursussen het beste bij de deelnemers passen en stelt op basis hiervan een lesprogramma voor.   

Stap 3  
Wanneer er akkoord is gegaan met het advies maken we een planning voor de cursus en starten we met de wekelijkse bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten worden op locatie gegeven door een NT2-docent. Naast de bijeenkomsten gaan de deelnemers zelf aan de slag. 

Stap 4  
Nadat de deelnemers succesvol een cursus hebben afgerond, ontvangen ze een certificaat. Daarnaast kunnen we per deelnemer kijken hoe ze nog verder kunnen leren in de toekomst. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een vervolgcursus volgen of doorstromen naar een van onze mbo-opleidingen. 

 

Beroepsgerichte cursussen

Volg onze beroepsgerichte cursussen nu extra voordelig met het STAP-budget.

Advies nodig? Wij zijn er voor je

Vragen over een opleiding of ons aanbod? Neem gerust contact op voor meer informatie.