Doktersassistent mbo-4

Een doktersassistent heeft een divers takenpakket en krijgt te maken met verschillende patiënten en situaties. Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt voor een patiënt, bijvoorbeeld wanneer jij de telefoon opneemt. Je bepaalt dan of iets spoed is of niet. Ook plant een doktersassistent het spreekuur en handelt deze bepaalde zorgvragen van de patiënten af.

Als doktersassistent voer je kleine medische handelingen uit, zoals het afnemen van bloed, het verwijderen van hechtingen of het toedienen van injecties. De doktersassistent staat in direct contact met de patiënt en de behandelend arts en vormt een onmisbaar onderdeel van de praktijk.

Niveau: mbo-4
Duur: 3 jaar
Startmoment: maandelijks starten

In samenwerking met

Voor wie?

De opleiding tot doktersassistent mbo-4 is geschikt voor mensen die willen starten met hun carrière als doktersassistent, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, huisartsenpost of een polikliniek. Alle benodigde basisvaardigheden en kennis om aan de slag te gaan als doktersassistent komen aan bod.

Je leert tijdens de opleiding bij Spring Instituut volgen grotendeels in de praktijk. Je volgt de opleiding in je eigen tijd via onze online leeromgeving. Wat je hebt geleerd pas je direct toe op de werkvloer. Het is dus een veelal praktische opleiding, waardoor deelnemers niet lang stilzitten en snel inzetbaar zijn op het werk. Tevens is deze opleiding geschikt voor medewerkers die al werkzaam zijn als doktersassistent, maar die nog geen diploma hebben behaald en hun kennis, vaardigheden, prestaties op de werkvloer en positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren. 

Waarom

In veel regio’s is er momenteel een tekort aan doktersassistenten. Opgeleide BBL-studenten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het personeelstekort in de zorg. Doordat je voornamelijk leert in de praktijk is de opleiding doktersassistent mbo-4 goed te combineren met werken.  

 Als werkgever is het vanwege de krappe arbeidsmarkt van belang om huidige medewerkers te behouden en ze de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Hierdoor bind je medewerkers aan jouw organisatie. Bovendien kunnen medewerkers zichzelf verder ontwikkelen waardoor ze breder inzetbaar worden en zij hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren. Ten slotte haal je als werkgever de nieuwste kennis en inzichten in huis.

Wat komt er aan bod?

Tijdens de opleiding doktersassistent mbo-4 krijgt je alle kennis en vaardigheden aangeboden die nodig zijn om te kunnen werken als doktersassistent. De opleiding start met een basismodule, waarin je leert over anatomie, fysiologie en pathologie.

In module 1 leer je hoe je deze kennis inzet tijdens het triëren. In module 2 leer je over hospitality in de zorg. Daarna volgt module 3, waarin je edisch-technische handelingen leert uitvoeren. Denk hierbij aan het uitvoeren van allergietesten of het afnemen van bloed. In module 4 en 5 leer je over samenwerken en advies geven. Vervolgens komt in module 5 de kwaliteitszorg aan bod. De laatste module sluit af met het onderwerp leren en ontwikkelen. Aan module 1 en 3 zijn praktijklessen gekoppeld, waarin je onder leiding van een docent aan de slag gaat met het oefenen van de vaardigheden.

Hoe werkt het?

De opleidingen bij Spring Instituut kunnen flexibel en op eigen tempo worden gevolgd. Dit wordt dus op het eigen tempo van de deelnemer gedaan. Dit faciliteren we door deelnemers persoonlijk te begeleiden via een individuele studiecoach. Iedere module start met een praktijkscan. Samen met de praktijkopleider bepaalt de deelnemer welke vaardigheden hij of zij al beheerst en welke vaardigheden nog geoefend moeten worden in de praktijk.

Gedurende iedere module van de opleiding gaat de deelnemer aan de slag met het oefenen in de praktijk en verschillende werkvormen in de leeromgeving. Denk hierbij aan theorie, oefenvragen, online lessen en een kennistoets. De deelnemer sluit de module af met het maken van een opdracht. Hierdoor is de groei die de deelnemer heeft gemaakt goed zichtbaar. De opleiding wordt afgesloten met examens.

Beroepsgerichte cursussen

Volg onze beroepsgerichte cursussen nu extra voordelig met het STAP-budget.

Advies nodig? Wij zijn er voor je

Vragen over een opleiding of ons aanbod? Neem gerust contact op voor meer informatie.