Door de ogen van… Maartje (Medewerker)

Maartje is o.a. de coördinator van de studiecoaches. De studiecoaches begeleiden onze studenten. Wat zijn de werkzaamheden van een studiecoach? Hoe ziet hun dag eruit? En hoe ga je om met zoveel verschillende studenten? Wij waren benieuwd en knoopten daarom het gesprek aan met Maartje!

Hallo Maartje, jij bent de coördinator van de studiecoaches. Wat houdt dit in?
“Hallo, dat klopt inderdaad. Als coördinator stuur ik het team studiecoaches aan. Samen zorgen we ervoor dat het team naar een hoger niveau gecoacht wordt. Daarnaast regel ik de trainingen en opleidingen voor het team. Verder houd ik me bezig met de dagelijkse werkzaamheden van de studiecoaches. Denk hierbij aan de begeleiding van A tot Z, dus vanaf intake tot diplomering van de student.

Je geeft aan dat jullie team aan trainingen doet. Aan wat voor trainingen moeten we denken?
“Je kunt denken aan trainingen op het gebied van coachen, examineren en het beoordelen van opdrachten. Net als de student zijn ook wij altijd in ontwikkeling.”

Maartje Peters

Een van de taken van een studiecoach is het begeleiden van studenten. Hoe doen zij dit?
“Onze studiecoaches begeleiden de studenten ontwikkelingsgericht. Dit betekent dat we de student zoveel mogelijk leren het zelf te doen. We kijken naar wat een student nodig heeft en geven op basis hiervan persoonlijke begeleiding. Zo helpen we een student met een druk leven met het maken van een planning voor zijn opleiding. Andere studenten geven we complimenten, omdat zij onzeker zijn over hun voortgang. Daarnaast helpen we de studenten de juiste balans te vinden tussen studie, werk en privé.”

“Natuurlijk stimuleren we de studenten ook om zo snel mogelijk hun diploma te behalen, maar wel op een goede en leerzame manier. Bovendien vinden we het belangrijk dat een student ook een persoonlijke ontwikkeling doormaakt. ”

Tijdens het begeleiden heb je te maken met veel verschillende studenten. Hoe gaan jullie hiermee om?
“We luisteren goed naar de student. We kijken bijvoorbeeld hoe we de studie het beste kunnen vormgeven in zijn/haar leven: heeft iemand een gezin of is de student druk met hobby’s en/of sport? Dan is het belangrijk hierin een gezonde balans te vinden.”

“Daarnaast luisteren we naar de individuele behoefte van de student. Sommige studenten hebben het liefst dagelijks contact, terwijl anderen liever verspreid contact met hun studiecoach hebben. Het meest lastige zijn studenten die denken dat zij helemaal geen tijd hebben om aan de slag te gaan met hun studie. Dan gaan we samen op zoek naar de momenten, waarop de student toch tijd heeft. Vaak zijn deze momenten er wel, maar bedenk je dit in je eentje niet. Dan is het goed om samen de mogelijkheden te bespreken.”

Natuurlijk stimuleren we de studenten ook om zo snel mogelijk hun diploma te behalen, maar wel op een goede en leerzame manier.

Hebben jullie al een blunder meegemaakt tijdens het begeleiden?
“Ja hoor. Bijvoorbeeld de slappe lach, nét als je de student belt… Dan is het lastig praten over de voortgang van de studie. De student ziet ook niet wat er zo grappig is, terwijl wij helemaal dubbel liggen omdat bijvoorbeeld de ene collega de andere voor de gek houdt.”

Dat zal zeker zorgen voor komische momenten. Heb je zelf nog een ‘tik’ op het werk?
“Misschien wel…” Maartje denkt even na, kijkt naar haar glas water en lachend vervolgt ze: “Ik drink altijd heet water, zonder theezakje. Dat snappen de meeste mensen niet, haha!”
Nou Maartje, dat snappen wij stiekem ook niet! 😉

Waar ben je trots op als coördinator?
“Ons team beweegt altijd mee met de ontwikkelingen van Spring Instituut en de student. Dat is fijn! Daarnaast blijven we streven naar kwaliteit. Dit zijn echt dingen waar ik trots op ben.”

Waarom zouden anderen ook bij Spring Instituut moeten gaan werken?
“Spring Instituut is heel gezellig. Je kunt je op veel vlakken ontwikkelen. Daarnaast krijg je genoeg kansen, wanneer je voldoende laat zien. En we hebben gewoon een mega goede werksfeer!”

Tot slot willen we je graag feliciteren met je zwangerschap! Dit betekent dat je even uit de roulatie zal zijn. Vind je dit lastig als coördinator?
“Bedankt! Ja, het is wel lastig. Gelukkig kan ik vertrouwen op het team en laat ik alles in goede handen achter.”

Dat is begrijpelijk. Fijn dat je je werkzaamheden goed kunt achterlaten.
Bedankt voor je inzichten en alvast een fijn zwangerschapsverlof gewenst!


Ben je enthousiast geworden door dit interview en wil je ook bij Spring Instituut werken? Kijk dan bij onze vacatures!