Gelukkig nieuwjaar en nieuwe samenwerkingen!

Afgelopen jaar stond in het teken van ‘Nieuw!’ voor Spring Instituut. We rolden ons vernieuwd opleidingsconcept uit en verhuisden naar een nieuw kantoor. Om dit te vieren organiseerden we op 12 januari een feestelijke nieuwjaarsborrel voor klanten, vrienden en familie, met als hoogtepunt het vastleggen van de nieuwe samenwerking tussen Spring Instituut en SBB. Met deze samenwerking maken we het opleiden van werkend Nederland nóg beter en makkelijker. Hoe dit precies werkt lees je in dit blog.

Wat is SBB?
SBB is een belangrijke speler binnen het middelbaar beroepsonderwijs. SBB, ook wel Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, faciliteert dat studenten kunnen deelnemen aan praktijkopleidingen bij een bestaand (leer)bedrijf. De visie is, dat wanneer leerlingen binnen de werkplaats opgeleid worden, bedrijven nu en in de toekomst beschikken over de vakmensen die ze nodig hebben. Daarnaast biedt een praktijkgerichte opleiding de studenten uitzicht op een baan. De taken van SBB kunnen samengevat worden in de volgende punten:

  • Het erkennen en begeleiden van leerbedrijven (bijvoorbeeld: een distributiecentrum).
  • Het delen van informatie over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming en het opleidingsaanbod (op de website en tijdens kennisdagen).
  • Onderhouden van de mbo-kwalificatiestructuur (op basis hiervan worden onze opleidingen ontwikkeld).
  • Adviseren van ministeries van Onderwijs Cultuur en Welzijn en Economische Zaken over de aansluiting van het beroepsonderwijs.

Wat doen we samen met het SBB?
Een belangrijk deel van een mbo-opleiding is het werken en leren in de praktijk, de zogenaamde beroepspraktijkvorming. Hiervoor is natuurlijk een erkend leerbedrijf nodig waar de student deze beroepspraktijkvorming kan uitvoeren. Daarnaast krijgt de student een Praktijkopleider toegewezen, vaak een ervaren collega binnen het bedrijf, die de student hierin ondersteunt en helpt. Het is uiteraard belangrijk dat het leren in de praktijk van voldoende kwaliteit is en dat de praktijkopleider de student optimaal kan ondersteunen. En daar weet SBB alles van!

We zijn daarom erg blij dat we een officiële samenwerking met SBB zijn aangegaan. Vanaf nu zullen we samen aan de slag gaan om de beroepspraktijkvorming verder te professionaliseren. Dit doen we door middel van kennisdeling over bijvoorbeeld trends en ontwikkelingen, kwalificatiedossiers en Keuzedelen, Praktijkopleiderstrainingen en ons didactisch concept. De lijntjes tussen Spring Instituut en SBB worden korter en efficiënter. Dat vinden we prettig!

Feest!
We zijn heel blij met dit vertrouwen vanuit SBB! Daarom hebben we dit uitgebreid gevierd mét taart. Benieuwd hoe dit feestje eruit zag? Bekijk dan de impressievideo:

Kevin Aarts