Hoe wij onze video’s leerzaam en aantrekkelijk maken

Hoe maak je video’s aantrekkelijk? Soms is het goed om hiervoor ‘outside the box’ te denken. Bij Spring Instituut kijken we bijvoorbeeld graag naar het succes van ‘Unboxing video’s’. Dit zijn korte video’s waarin de presentator een willekeurig voorwerp bestelt en voor de camera uitpakt. Deze video’s zijn één van de meest populaire video’s op YouTube en worden door miljoenen mensen bekeken. Welke elementen maken deze video’s zo succesvol? En hoe kunnen we dit toepassen op onze eigen online video’s?

Na analyse van een aantal ‘unboxing video’s’ door David Anderson, directeur van Articulate, bleken verschillende elementen het succes van unboxing video’s te kunnen verklaren. We zetten deze elementen voor u op een rijtje en delen hierbij graag hoe wij dit zelf bij onze online lessen toepassen.

  • Authentiek. De kracht van een unboxing video is dat de presentator zichzelf blijft. De video wordt bijvoorbeeld in de huiskamer opgenomen en de presentator doet niet zijn best om leuk, knap of grappig over te komen. Dat vindt de kijker prettig! De kijker kan zich hierdoor makkelijker met hem/haar identificeren. Door deze verbinding wordt de video automatisch leuker en aantrekkelijker gevonden.

Ook bij onze online lessen vinden we deze authenticiteit belangrijk. De lessen worden gemaakt door jonge en frisse docenten. We vinden het hierbij belangrijk dat de stof op een spontane en ‘eigen’ manier wordt overgebracht. Een verspreking, kuch of nadenkende stilte wordt bij ons niet opnieuw opgenomen. Spring staat niet voor ‘standaard’; we onderscheiden ons juist door onszelf te zijn.

  • Maak het aantrekkelijk. Niemand wordt blij van een lange lap tekst die door de docent wordt opgelezen. Bij unboxing video’s vertelt de presentator enthousiast het verhaal. De reactie op verrassende onderdelen of mogelijkheden die hij/zij ontdekt, zijn oprecht en natuurlijk. Dit is de tevens de kracht van deze video’s: de kijker blijft geboeid en nieuwsgierig.

Ook bij de online lessen werken we niet met uitgeschreven teksten. Naar ons idee worden de video’s hierdoor saai, standaard en langdradig. Er wordt daarentegen een beroep gedaan op de spontaniteit van de docent, waarbij er hooguit een aantal steekwoorden opgeschreven worden. Ook zetten we onze docenten aan om eigen voorbeelden of ervaringen te delen, waarmee de theorie ingekleed wordt. Zo wordt de theorie persoonlijk, aantrekkelijker en een stuk leuker om naar te kijken.

  • Houd de focus vast. De snelste manier om kijkers te verliezen, is door het houden van lange betogen. Niemand zit te wachten op een presentator die ellenlang gaat introduceren wat deze gaat doen, of minuten in gaat op een specifiek onderwerp. Elke YouTuber weet dat je hierdoor flink veel kijkers kan verliezen; immers de switch naar een andere video is tegenwoordig zo gemaakt. Om te voorkomen dat de kijker wegzapt, zijn de beste unboxing video’s kort en krachtig.

Ook onze online lessen houden we sinds dit jaar kort en krachtig. De video’s duren maximaal tussen de 5 tot 10 minuten, afhankelijk van het onderwerp. Na het bekijken, heeft de student zelf de keus of hij/zij verder gaat met de toetsvragen, de volgende video (vaak een verdieping op de eerdere video) of met een ander onderdeel uit de leeromgeving. Door bite sized learning aan te bieden, blijft de student geboeid met de leerstof bezig.

  • Relevant. De meest populaire unboxing video’s gaan over de nieuwste trends of producten. Hieruit kunnen we opmaken dat een video pas interessant is, als de inhoud relevant is voor de kijker. Een kijker heeft bijvoorbeeld niks aan een senseo-apparaat uit 2010 die wordt uitgepakt. Dit is niet spannend, vernieuwend en inspirerend meer. Om te weten wat relevant is, is het belangrijk de doelgroep en de nieuwste trends in de gaten te houden.

Ook onze online lessen proberen we relevant te houden. Naast de standaard onderwerpen die aangeboden en aangeleerd moeten worden (Hoe schrijf je een formule op? Hoe spel je een werkwoord op de juiste manier?), luisteren we ook naar de wensen van studenten. Over welke onderwerpen willen zij graag meer weten? Waar hebben ze nog moeite mee? Op deze manier houden we onze lessen relevant voor onze doelgroep.

  • Afwisseling. Tot slot is gebleken dat in de meest populaire video’s camera-hoeken, zoom-instellingen en eventuele foto’s snel met elkaar afgewisseld worden. Door deze variëteit blijft de kijker geboeid.

Ook bij onze online lessen proberen we deze variëteit te benaderen. De uitleg van de docent wordt afgewisseld door video’s, webpagina’s, afbeeldingen en interactieve quizvragen. In de 5 tot 10 minuten dat een video duurt, krijgt de student dus meerdere werkvormen te zien. Wij geloven dat dit de student geboeid en geactiveerd houdt bij de lessen!

Zie hier een voorbeeld van een unboxing video. Deze video is inmiddels als bijna 400.000 keer bekeken. Hoe leerzaam, aantrekkelijk en inspirerend vindt u dit? En welke elementen neemt u mee voor uw eigen educatieve video’s?

Door de ogen van SurinStudentevaluaties