Keuzedelen

In Nederland is er steeds meer aandacht voor het feit dat elke student anders leert, andere interesses heeft en met andere belangen een opleiding volgt. Om goed met deze verschillen om te gaan, kun je Keuzedelen aanbieden. Dit is een gedeelte van de opleiding die de student mag invullen op basis van zijn eigen voorkeuren. In dit blog lees je wat Keuzedelen zijn en hoe ze bij Spring Instituut worden ingezet.

Wat zijn Keuzedelen?
Per 1 augustus 2016 zijn Keuzedelen een vast onderdeel van elke mbo-opleiding. 15% van de opleiding mag naar eigen inzicht worden ingevuld, waarbij studenten kunnen kiezen uit een breed aanbod van onderwerpen die opgezet zijn door SBB. Elk Keuzedeel gaat over een bepaald onderwerp. Welke Keuzedelen aangeboden worden, verschilt per opleiding of instituut. De diverse onderwerpen zorgen voor verdieping en verbreding op de opleiding van de student. Hierdoor zijn Keuzedelen een unieke toevoeging voor het diploma.

“Een student kiest er bijvoorbeeld voor om naast zijn opleiding Logistiek het Keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’ te volgen. Deze kennis kan een verdieping zijn op zijn huidige werkzaamheden, maar kan ook voor de latere loopbaan interessant zijn”, aldus Britt van Hoek, onderwijskundige bij Spring Instituut. “Studenten krijgen dankzij Keuzedelen de kans om de opleiding meer af te stemmen op hun eigen wensen en behoeften.”

Keuzedelen bij Spring Instituut
Spring Instituut werkt aan een divers aanbod van Keuzedelen, zodat studenten echt wat te kiezen hebben. De onderwerpen die worden behandeld, zijn afgestemd op het bedrijfsleven; welke kennis en vaardigheden zijn nu en in de toekomst van belang voor de medewerkers? Belangrijke thema’s zijn automatisering, ICT, innovatie en duurzaamheid.

“Studenten kunnen bij ons bijvoorbeeld kiezen voor het keuzedeel ‘Inspelen op innovaties’. Hierin wordt het proactieve karakter van de student aangesproken”, vertelt Britt. “Het arbeidsklimaat verandert en medewerkers worden vaker uitgedaagd om zelf over vraagstukken en innovaties na te denken. Deze vaardigheden worden in de standaard opleiding niet altijd aangesproken. Daarom vinden wij het belangrijk om dit in een Keuzedeel wel te oefenen.”

Andere Keuzedelen die Spring Instituut aanbiedt zijn:

  • Ondernemend gedrag
  • Engels A2
  • Duurzaamheid in het beroep
  • Interculturele diversiteit

Zo veel mogelijkheden
Spring Instituut streeft ernaar de Keuzedelen zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de (leer)behoeften van de studenten.
“We zien het als een uitdaging om zo veel mogelijk activiteit en discussie bij de studenten uit te lokken”, vertelt Britt. “De Keuzedelen kun je namelijk beter begrijpen als je hiervoor zelf op onderzoek uitgaat of wanneer je de stof bespreekt met andere studenten of collega’s.”

Het Keuzedeelaanbod gaat de komende jaren nog groeien. Hierbij houdt Spring Instituut de vraag vanuit de arbeidsmarkt in de gaten.
Britt vertelt: “Het leuke is dat je zelf een Keuzedeel kunt indienen bij SBB. Mocht er dus veel vraag zijn naar een specifiek onderwerp, dan kunnen we dit Keuzedeel zelf ontwikkelen zodat het precies aansluit op de wensen van onze eigen studenten.”

Kortom: met de Keuzedelen wordt tegemoet gekomen aan de individuele verschillen en behoeften van de studenten. Hoe een school of opleidingsinstituut dit invult, is heel verschillend. Bij Spring Instituut hopen we met ons aanbod de opleiding nog persoonlijker en motiverender te maken voor onze studenten!

Kevin Aarts