NRTO: leertechnologieën slim inzetten

NRTO is de branchevereniging voor onbekostigd onderwijs. Sinds kort is Spring Instituut hier ook lid van. Dit biedt veel voordelen, zoals het bijwonen van bijeenkomsten voor leden en het uitwisselen van kennis. Vandaag ging de bijeenkomst over ‘Leertechnologieën slim inzetten’. Een interessant onderwerp voor elk online opleidingsinstituut! 

Lid van NRTO
Sinds kort is Spring Instituut lid van het NRTO. NRTO staat voor ‘Nederlandse Raad voor Training en Opleiding’. Wanneer je lid bent, laat je zien dat je staat voor kwaliteit en professionaliteit. Daarnaast biedt het veel andere voordelen voor een onderneming die in of betrokken is bij onbekostigd onderwijs, trainingen of opleidingen.

Start bijeenkomst
Bij binnenkomst wordt mijn collega direct begroet door een oud collega. Ze raken aan de praat en je ziet de verwondering over de groei die Spring Instituut heeft meegemaakt. Dat hebben we goed gedaan met z’n allen!

Ondertussen raak ik aan de praat met een aantal andere collega’s uit het onderwijs. Voordat we het doorhebben, is het tijd om te zitten in de zaal. Tijdens de introductie laten meneer Visser en Driesen, de workshopleiders, meteen merken dat het geen ‘hang-maar-achterover’ bijeenkomst is. Deelnemers die ervaring hebben met e-learning zijn binnen drie seconden gebombardeerd tot “specialist”. In nog eens vijf tot tien minuten zijn de groepen gemaakt en gaan we uiteen om aan de slag te gaan met real-life cases van de deelnemers.

Ideeën delen, creatief denken en notuleren.

Real-life case
Nadenken over een real-life case is enorm leuk. Je merkt direct verschil tussen de deelnemers in hun bekendheid met e-learning. Terwijl ik kort vertel hoe je storytelling kunt toepassen, maken de pennen van de andere deelnemers overuren. Verbazing verschijnt op gezichten als je vertelt wat er op technisch en creatief vlak mogelijk is. Uiteindelijk hebben we door te brainstormen verschillende ideeën voor de case. Dat komt goed uit, want het is tijd om af te ronden.

Alle groepen komen weer bij elkaar en delen de resultaten. We ronden af met een lenteborrel en gaan enthousiast en vol energie richting huis. Opnieuw ben ik tot het besef gekomen dat we geweldig werk hebben. Daarnaast weten we nu dat we qua leertechnologieën goed op de hoogte zijn, maar ons nog wel zichtbaarder kunnen maken in de markt. Ook is het delen van ideeën, inzichten en kennis met andere mensen in het onderwijs enorm inspirerend. Ja, deze middag was zeker de moeite waard!

Tips
Wil je starten met het online aanbieden van leercontent? Hieronder vind je manieren hoe je e-learning aantrekkelijker maakt voor deelnemers:

  • Je kunt storytelling verwerken in je e-learning. Kies een onderwerp wat je doelgroep interessant vindt.
  • Verwerk competitie elementen in de e-learning. Bijvoorbeeld een scorebord waar deelnemers hun scores kunnen vergelijken met elkaar.
  • Verwerk game elementen in de e-learning. Zo kun je checkpoints en ‘levens’ erin verwerken.
  • Wissel de soorten vragen af. Denk aan sleepvragen, meerkeuzevragen, gesloten en open vragen.

Benieuwd naar de andere voordelen die lid zijn van het NRTO biedt? Lees het op hun website.

Disclaimer: In verband met bedrijfsprivacy kunnen we de inhoud van de real-life case niet openbaar maken.