Op bezoek bij de student!

Afgelopen twee weken gingen we met bijna het hele bedrijf op praktijkcoachbezoek! We reden duizenden kilometers en zagen Vlissingen tot Terschelling. Ons doel? Een kijkje nemen bij onze student. Kan deze ‘Lekker leren in de praktijk’? Erg belangrijk voor het succes van onze opleidingen en het leverde twee ontzettend leuke weken op!

Hoe was dit georganiseerd?
20 Springers op pad vergt nogal wat organisatie. Van tevoren maakten we masterplanningen, bestudeerden Google Maps uitvoerig en ten slotte koppelden we de studenten aan collega’s. Wie had er nog een slaapplaats in Groningen? Of bekenden in Zeeland? We probeerden de studenten te clusteren, zodat we op dezelfde dag zoveel mogelijk studenten uit één regio konden bezoeken.

We huurden 8 prachtige, mini (maar superzuinige) auto’s en er werd goed geregeld wanneer we deze auto’s onderling moesten wisselen. In totaal zagen we 400 studenten op 174 verschillende vestigingen. Hieronder zie je een overzicht van alle plekken die we bezochten.

Het land in!
De paspoorten werden opgedoken en de handtekeningen geoefend, want op veel (logistieke) plekken moesten we ons legitimeren en registreren. We schreven ons in bij de balie en liepen lange gangen door op zoek naar onze student.

We gingen per persoon 2 á 3 drie dagen op pad, maar de studiecoaches hadden het nog drukker! Ze bezochten veel eigen studenten en konden dus rekenen op flink wat uurtjes in de auto. Maar daarmee ook op heel veel bijzondere ontmoetingen; zo ging onze veganistische collega op bezoek bij een student in het slachthuis en zag een andere collega dat het daadwerkelijk mogelijk is om paarden per vliegtuig te vervoeren.

Wat vonden de studenten?
De meeste studenten waren blij dat we er waren! Ze lieten met trots zien waar ze werkten en wat ze deden. De werkplekken waren zeer divers, de één nog verrassender dan de ander. Bij onze retailstudenten zagen we bijvoorbeeld veel vertrouwde supermarkten, maar we kwamen ook achter de schermen van het revalidatiecentrum en in een fabriek waar ze plantenbakken maakten.

Andere studenten waren verrast dat we op de stoep stonden. De afspraak was al even geleden gemaakt en in de waan van de week waren ze ons even ‘vergeten’. Gelukkig kwam het altijd wel uit om samen te zitten en kregen we alsnog een goed beeld van de werkplek en de student.

Soms duurden de gesprekken lang, bijvoorbeeld als een student het moeilijk had met de opleiding. Dan waren we blij dat we er waren om te bespreken hoe we de studenten konden helpen. Bij andere studenten waren we binnen 20 minuten weer weg. Dat was vaak een goed teken. De student en praktijkopleider konden snel weer aan het werk nadat duidelijk was dat het allemaal goed geregeld was!

En dat ‘goed gaan’ willen we graag zo houden. Daarom gaan we in oktober opnieuw op bezoek. We huren weer kleine autootjes en regelen slaapplekken door het hele land. Natuurlijk omdat het leuke ervaringen oplevert, maar ook omdat het voor ons en de studenten een hele fijne toevoeging is aan de opleiding!