Terugblik op de eerste editie Spring Summer School

We zijn goed verwend deze zomer. Veel zon, weinig regen; bijna te mooi om te studeren. Wij vonden dat we iets extra’s moesten bieden.  Het doel was dat onze studenten naast het lekkere weer, ook van de studie zouden genieten. We ontwikkelden twee Summer Schools, waarmee onze studenten in een paar weken een echte pro konden worden in retail rekenen en/of Nederlands. Een soort bootcamp voor de opleiding dus! De eerste editie is net afgelopen en we blikken terug op een leerzame zomer.

Waarom Summer School?
De diversiteit van onze studenten is groot. Wij ontwikkelen opleidingen van verschillende niveaus voor studenten die werkzaam zijn bij verschillende bedrijven. Hierdoor verschillen de prestaties en voortgang sterk. Studenten die hard gaan, bieden wij al extra mogelijkheden zoals het versneld afronden van de opleiding. Deze zomer wilden we ook iets doen voor de studenten die moeizamer onze opleidingen doorlopen.

Welke onderwerpen stonden centraal?
De grootste knelpunten liggen bij de vakken rekenen en Nederlands. Zo zijn er een aantal studenten die de Nederlandse taal nog niet volledig beheersen, waardoor zowel het maken van de opdrachten als het examen lastiger is. Voor deze studenten ontwikkelden wij onze eerste Summer School die zich specifiek richtte op de Nederlandse taal. Studenten maakten werkboeken, interactieve opdrachten en gingen in gesprek met onze Summer School docente Hanneke Struiksma.

Hulp bij retail rekenen
Naast Nederlands, richtte onze tweede Summer School zich op de rekenvraagstukken uit de retailopleiding. Vijf studenten durfden deze uitdaging aan en kregen in twee weken een stoomcursus. Ze leerden over onderwerpen zoals btw, bestellingen en voorraadwaardering. De Summer School werd afgesloten met een bijeenkomst bij Spring Instituut, waarbij de studenten samen met docente Nathalie oefenden.

Samen oefenen blijkt toch de beste tactiek als het gaat om rekensommen. “Het klinkt soms zo logisch als ik het lees, maar als ik dan een som voor me zie gaat het helemaal duizelen”, vertelde een student van de Plus. Hieruit leren wij als opleidingsinstituut dat het bij deze vaardigheden belangrijk is om samen met de studenten aan de slag te gaan.

Wat vinden studenten?
De ervaringen zijn positief. “Wat is Summer School toch een fantastisch project. Mijn complimenten hoe dit opgezet is. Heel professioneel! Ik kan zien dat er aandacht is besteed aan de verschillende onderdelen. Ik verveel me geen minuut met Summer School”, vertelt Robbie die de opleiding volgt tot logistiek teamleider. Ook voor onze docenten was het nieuw, maar de eerste weken bevielen al direct. Hanneke: “De persoonlijke aandacht met de student is leuk. Ik merkte aan de studenten dat het leuk was om op een andere manier ondergedompeld te worden in het vak Nederlands.”

Robbie vraagt daarna of er vaker van dit soort projecten opgezet worden. Natuurlijk zullen we vaker extra’s regelen voor onze studenten. Wellicht zelfs in de herfst of winter… maar dit blijft voorlopig nog een verrassing. Stay tuned!