Retail manager mbo-4

Tijdens de opleiding Retail manager mbo-4 krijgen deelnemers de benodigde kennis en vaardigheden aangeboden om optimaal te werken binnen de retailsector. Hierbij staan onderwerpen zoals het adviseren van klanten en de artikelpresentatie centraal, maar ook het maken van werkplanningen, het coördineren van verkoopwerkzaamheden en het doen van verbetervoorstellen.

De opleiding is ideaal voor zowel deelnemers die een goede start willen maken in hun carrière binnen de retailsector, als deelnemers die hier al een tijdje werkzaam in zijn en hun kennis en vaardigheden, prestaties op de werkvloer en positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren. 

Niveau: mbo-4
Duur: 2 jaar
Startdata: maandelijks starten
Prijs: 3750 per jaar* 

* max. 2700 euro subsidie praktijkleren per jaar

Voor wie?

De opleiding tot retail manager mbo-4 is geschikt voor mensen die een goede start willen maken in hun carrière binnen de retailsector. Alle benodigde basisvaardigheden en kennis om aan de slag te gaan in de retail komen aan bod. Bijvoorbeeld het het coördineren van verkoopwerkzaamheden en het vertalen van beleidsplannen naar de werkvloer.

Je volgt de opleiding bij Spring Instituut grotendeels in de praktijk. Je volgt de opleiding in je eigen tijd via een online leeromgeving en past wat je geleerd hebt direct toe op de werkvloer. Het is dus een veelal praktische opleiding, waardoor deelnemers niet lang stilzitten. Tevens is deze opleiding geschikt voor mensen die al werkzaam zijn in de retailsector en hun kennis, vaardigheden, prestaties op de werkvloer en positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren.   

Waarom?

Met de opkomst van e-commerce en de digitalisering zijn er de afgelopen jaren veel dingen veranderd in de retailsector. Om de concurrentie met de webshops aan te gaan, richten fysieke winkels zich steeds meer op het bieden van een goede service aan hun klanten. Dit vraagt speciale vaardigheden van het personeel. In de huidige krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven moeite om medewerkers met de juiste ervaringen en vaardigheden te vinden.

Als werkgever is het daarom van belang om huidige medewerkers te behouden en ze de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Door de opleiding leren medewerkers alle kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om optimaal te werken als manager in de retail en verantwoordelijk te zijn voor een filiaal. Hierdoor bind je medewerkers aan jouw bedrijf. Bovendien kunnen medewerkers zichzelf verder ontwikkelen, waardoor ze breder inzetbaar worden en zij hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren. Tenslotte haal je als werkgever de nieuwste kennis en inzichten in huis.

Wat komt er aan bod?

Tijdens de opleiding retail manager mbo-4 leer je welke vaardigheden ze nodig hebben om optimaal te werken als medewerker in de retail sector. Je gaat aan de slag met:

 • het ontvangen van klanten en het verlenen van service
 • het voeren van adviesgesprekken
 • het afhandelen van de verkoop
 • het ondersteunen van het retailteam tijdens de werkzaamheden
 • het begeleiden van de goederenstroom
 • het begeleiden van de artikelpresentatie en/of visual merchandising
 • het informeren van het retailteam over trends, bedrijfsvoering en visie
 • het initiëren en/of begeleiden van verbeterprocessen binnen de eigen afdeling of vestiging
 • het profileren van de organisatie in de lokale markt
 • het maken van werkplanningen
 • het uitvoeren van activiteiten ten behoeve van het beoordelen en ontwikkelen van medewerkers
 • het uitvoeren van activiteiten ten behoeve van het verzuimbeleid
 • het opstellen van doelstellingen voor de eigen afdeling of vestiging
 • het interpreteren van beschikbare operationele gegevens voor strategische verbeteringen
 • het onderzoeken van nieuwe kansen

Hoe werkt het?

De opleidingen bij Spring Instituut kunnen flexibel en op eigen tempo worden gevolgd. Dit wordt dus op het eigen tempo van de deelnemer gedaan. Dit faciliteren we door medewerkers persoonlijk te begeleiden via een individuele studiecoach. Iedere periode start met een praktijkscan. Samen met de praktijkopleider bepaalt de deelnemer welke vaardigheden hij of zij al beheerst en welke vaardigheden nog geoefend moeten worden in de praktijk.

Gedurende iedere periode van de opleiding gaat de deelnemer aan de slag met het oefenen in de praktijk en verschillende werkvormen in de leeromgeving. Denk hierbij aan theorie, oefenvragen, online lessen en een kennistoets. De deelnemer sluit de periode af met het maken van een opdracht. Hierdoor is de groei die de medewerker heeft gemaakt goed zichtbaar.

Beroepsgerichte cursussen

Volg onze beroepsgerichte cursussen nu extra voordelig met het STAP-budget.

Advies nodig? Wij zijn er voor je

Vragen over een opleiding of ons aanbod? Neem gerust contact op voor meer informatie.