Retail specialist mbo-3

Tijdens de opleiding Retail specialist mbo-3 krijgen deelnemers de benodigde kennis en vaardigheden aangeboden om optimaal te werken binnen de retailsector. Hierbij staan onderwerpen zoals het ontvangen, begeleiden en adviseren van klanten centraal, maar ook het verzorgen van de winkelpresentatie, het begeleiden van collega’s en het doen van verbetervoorstellen.

De opleiding is ideaal voor zowel deelnemers die een goede start willen maken in hun carrière binnen de retailsector, als deelnemers die hier al een tijdje werkzaam in zijn en hun kennis en vaardigheden, prestaties op de werkvloer en positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren.   

Niveau: mbo-3
Duur: 1,5 jaar
Startdata: maandelijks starten
(*cursus gaat van start bij 10 deelnemers)
Prijs: 3750 per jaar*

* max. 2700 euro subsidie praktijkleren per jaar

Voor wie?

De opleiding retail specialist mbo-3 is geschikt voor mensen die een goede start willen maken in hun carrière binnen de retailsector. Alle benodigde basisvaardigheden en kennis om aan de slag te gaan in de retail komen aan bod. Bijvoorbeeld het ondersteunen en begeleiden van collega’s en het doen van verbetervoorstellen voor het leerbedrijf.

Je volgt de opleiding bij Spring Instituut grotendeels in de praktijk. Je volgt de opleiding in je eigen tijd via een online leeromgeving en past wat je geleerd hebt direct toe op de werkvloer. Het is dus een veelal praktische opleiding, waardoor deelnemers niet lang stilzitten. Tevens is deze opleiding geschikt voor mensen die al werkzaam zijn in de retailsector en hun kennis, vaardigheden, prestaties op de werkvloer en positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren.  

Waarom?

Met de opkomst van e-commerce en de digitalisering zijn er de afgelopen jaren veel dingen veranderd in de retailsector. Om de concurrentie met de webshops aan te gaan, richten fysieke winkels zich steeds meer op het bieden van een goede service aan hun klanten. Dit vraagt speciale vaardigheden van het personeel. In de huidige krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven moeite om medewerkers met de juiste ervaringen en vaardigheden te vinden.  

Als werkgever is het daarom van belang om huidige medewerkers te behouden en ze de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Hierdoor bind je medewerkers aan jouw bedrijf. Bovendien kunnen medewerkers zichzelf verder ontwikkelen, waardoor ze breder inzetbaar worden en zij hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren. Ten slotte haal je als werkgever de nieuwste kennis en inzichten in huis. 

Wat komt er aan bod?

Tijdens de opleiding Retail specialist mbo-3 leren medewerkers welke vaardigheden ze nodig hebben om optimaal te werken als specialist in de retailsector. Je gaat aan de slag met: 

  • het ontvangen van de klant en het begeleiden van de klantreis in de verkoopomgeving 
  • het voeren van gespecialiseerde adviesgesprekken met klanten 
  • het afhandelen van de verkoop en/of het afronden van de klantreis in de verkoopomgeving 
  • het verdiepen in producten en diensten van de retailonderneming 
  • het werken aan de professionaliteit in de retailorganisatie 
  • het verzorgen van de goederenstroom en het geven van aanwijzingen 
  • het verzorgen van de artikelpresentatie en/of visual merchandising 
  • het begeleiden, ondersteunen en instrueren van collega’s 
  • het doen van operationele verbetervoorstellen 

Hoe werkt het?

De opleidingen bij Spring Instituut kunnen flexibel en op eigen tempo worden gevolgd. Dit wordt dus op het eigen tempo van de deelnemer gedaan. Dit faciliteren we door medewerkers persoonlijk te begeleiden via een individuele studiecoach. Iedere periode start met een praktijkscan. Samen met de praktijkopleider bepaalt de deelnemer welke vaardigheden hij of zij al beheerst en welke vaardigheden nog geoefend moeten worden in de praktijk.

Gedurende iedere periode van de opleiding gaat de deelnemer aan de slag met het oefenen in de praktijk en verschillende werkvormen in de leeromgeving. Denk hierbij aan theorie, oefenvragen, online lessen en een kennistoets. De deelnemer sluit de periode af met het maken van een opdracht. Hierdoor is de groei die de medewerker heeft gemaakt goed zichtbaar. 

Beroepsgerichte cursussen

Volg onze beroepsgerichte cursussen nu extra voordelig met het STAP-budget.

Advies nodig? Wij zijn er voor je

Vragen over een opleiding of ons aanbod? Neem gerust contact op voor meer informatie.